Portal @lfa  - Udruga za kreativni razvoj Web povezuje ljude Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Amatersko kazalište Belišće

Dragutin Merc

DRAGUTIN MERC – "NUNOŠ"

SlikaRođen je 1924.g. u Belišću gdje je završio i osnovnu školu. Građansku školu pohađao je u Osijeku, a izučio je i zanat strojobravara u Belišću.

1947.g. zapošljava se u Belišću u svojoj struci, ali je već 1949.g. postavljen za sindikalnog rukovoditelja i radi kao kulturno prosvjetni referent. Iste godine organizira osnivačku skupštinu RKUD "Lazo Radivojević – Putnik" i u novoosnovanom društvu vrši funkciju tajnika.

Iz sindikata prelazi u nabavnu službu tadašnjeg Kombinata « Belišće «, igra u belišćanskom nogometnom klubu, te postaje i nogometni sudac. Ali njegova prava ljubav je rad u dramskoj sekciji tadašnjeg RKUD-a.

Na temelju sve kvalitetnijih izvedbi dramske sekcije, a na prijedlog Saveza amaterskih kazališta Hrvatske , RKUD "Lazo Radivojević – Putnik" prerasta 1957.g. u Amatersko kazalište, a prvi predsjednik Upravnog odbora je upravo Dragutin Merc – "Nunoš". I od tada neprekidno se nalazi na rukovodećim funkcijama u Kazalištu.

U svom, gotovo dvadesetogodišnjem, radu na polju kazališne umjetnosti, kao glumac ostvario je niz zapaženih uloga i bilo je dovoljno da se samo pojavi na sceni pa da u gledalištu nastane smijeh. Nezaboravne su njegove glumačke kreacije u predstavama: "Tri seoska sveca ", "Bura", "Hura, sinčić", "Uzoran muž ", "Porodica Blo", "Draga Ruth ", "Klupko" i mnogim drugim, te muzičkim komedijama "Stvaramo reviju ", "Ti, more i ja" i "Matematika, ljubav i pjesma ". U ovoj posljednjoj, za ulogu školskog podvornika Sebastijana, dobiva pismenu pohvalu ocjenjivačke komisije na republičkom festivalu dramskih amatera Hrvatske u Otočcu. Ostvario je i niz nastupa kao humorist i voditelj zabavnih večeri ovog Kazališta, a kao čovjek, prijatelj, rukovoditelj i glumac bio je cijenjen ne samo u Belišću nego i izvan njega.

Umire 1967.g.

Kako bi njegov lik i doprinos kulturnom životu Belišća ostao u trajnoj uspomeni, ovo Kazalište na petu godišnjicu njegove smrti, 1972.g. započinje s održavanjem dramske manifestacije pod nazivom Memorijal Dragutina Merca – "Nunoša". Manifestacija se održava i danas.


design by Marina Kardum
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"