Portal @lfa  - Udruga za kreativni razvoj Web povezuje ljude Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Amatersko kazalište Belišće

Ivan Nikolnikov

IVAN NIKOLNIKOV – "VANJA"

SlikaRođen je 1888.g. Na šumsko radilište u Voćin dolazi 1916.g. kao ratni zarobljenik iz Rusije gdje je prije rata završio dvije godine likovne akademije, a u vojsci se počeo baviti i glumom. Njegov likovni talent brzo biva uočen, te je prebačen u Belišće za crtača u direkciju uskotračne slavonsko-podravske željeznice. Sretan spoj likovnog i glumačkog dovodi ga do formiranja "Diletantske sekcije" 1918.g. Piše svoje prvo i jedino dramsko djelo "Nesretna sudbina" koje je izvedeno 1919.g. u tadašnjem Radničkom domu, u kome igra glavnu ulogu i režira predstavu. S tom predstavom započinje era dugogodišnjeg plodnog rada kazališnog amaterizma u Belišću, na čelu s Ivanom Nikolnikovim, koji se pojavljuje kao redatelj, scenograf i glumac u svim kasnijim predstavama.

S komedijom "Nedužan zavodnik" 1954.g. proslavlja 35-u obljetnicu svog bogatog kazališnog rada, a 1956.g. s dramom "Mećava" definitivno se oprašta od pozornice s kojom je bio neraskidivo vezan blizu 40 godina.

Odajući mu priznanje, na Redovitoj godišnjoj skupštini 1961.g.biva izabran za počasnog člana ovog Kazališta, a 1965.g. za doživotnog počasnog predsjednika Upravnog odbora Amaterskog kazališta.

Umire 1975.g. a od 1977.g. naša dramska manifestacija nosi i njegovo ime.

Rad Ivana Nikolnikova na polju dramskog stvaralaštva između dva svjetska rata imao je veliki utjecaj na kasniji razvoj dramskog amaterizma kod nas, te ga se s pravom može smatrati pravim utemeljiteljem kazališnog amaterizma u Belišću.


design by Marina Kardum
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"