Portal @lfa  - Udruga za kreativni razvoj Web povezuje ljude Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Amatersko kazalište Belišće

Dragutin Gibi?ar

SlikaRođen je 1933.g. u Belišću, a kazališnu amatersku djelatnost započeo je 1947.g. u "Đačkoj sekciji". Režijom se počeo baviti 1952.g. s predstavom "Prijevara". 1955.g. u Splitu pohađa jednomjesečni tečaj režije, a 1957.g. u Dubrovniku tečaj glume. Radeći kao redatelj i glumac na scenu postavlja drame: "Bez trećega "i "Ljudi", te komedije "Klupko "i "Draga Ruth". Nakon toga rada samo kao redatelj: "Scapenove spletke", "Sluga dvaju gospodara", "Šarena lopta", "Drveni tanjur "i mnoga druga.

1963.g. počinje se baviti i pisanjem muzičkih komedija uz korištenje glazbe raznih skladatelja, te su izvedene četiri njegove komedije: "Stvaramo reviju", "Ti, more i ja", "Matematika, ljubav i pjesma" i "Slavonija 66", od kojih su dvije posljednje odabrane za Republički festival u Otočcu i Pakracu. 1966.g.

Uprava Kombinata "Belišće" postavlja ga za Upravitelja Amaterskog kazališta, a 1982.g. osnivanjem Službe za kulturne djelatnosti SOUR-a "Kombinat Belišće " postavljen je za rukovoditelja te Službe, gdje ostaje do 1990.g. kada odlazi u mirovinu.

Inicijator je glazbene manifestacije posvećene skladatelju Sigmundu Rombergu, kao i dramskog Memorijala Merc – Nikolnikov. Bio je u inicijativnom odboru za osnivanje Društva prijatelja starina u Belišću i prvi tajnik, dvadeset godina predstavljao je belišćansko Kazalište u Udruženju kazališnih amatera Slavonije i Baranje i u nekoliko navrata bio njegov predsjednik. U RKUD-u i Amaterskom kazalištu, kao redatelj, postavio je preko 70 dramskih djela, od kojih su se neka plasirala na Republički festival Hrvatske, a 1968.g. predstava "Mica i Mikica "odlazi na jugoslavenski festival dramskih amatera.

1983.g. predstava "Sokol ga nije volio " u njegovoj režiji, kao jedna od najboljih predstava Hrvatske, biva upućena na republički festival amaterskih pozorišta Srbije, koji se održao u Kuli.

Režirajući dramu "Hidrocentrala u Suhom dolu " 1988.g. proslavlja 40 godišnjicu svog amaterskog rada.

Nakon odlaska u mirovinu postaje aktivan u Likovnoj udruzi "Bel-art", čiji je predsjednik, a od prošle godine obnaša i funkciju predsjednika Turističke zajednice grada Belišća.

Dobitnik Plakete "Grb grada Belišća "za izuzetna ostvarenja i doprinos kulturnom životu Grada.


design by Marina Kardum
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"