Portal @lfa  - Udruga za kreativni razvoj Web povezuje ljude Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Amatersko kazalište Belišće

Adalbert Gyerek

ADALBERT GYEREK – BELA

SlikaRođen je 1943.g., a član je Amaterskog kazališta od 1963.g. kada se priključuje zabavnom orkestru u kome svira trubu.

Prigodni programi, kojima su se tada obilježavali važni datumi naše povijesti, Akademije, doček Djeda Mraza pred Upravnom zgradom ili u dvorani Kina, Zabavni petak, pa čak i neke predstave Kazališta poput "Stvaramo reviju", "Što grickaš, druže", "Jalnuševčani ", obilježavanje Dana Kombinata, Olimpijada starih sportova u Brođancima, natjecanje pjevača amatera na "Ljetu valpovačkom " i dr., bili su nezamislivi bez Kazališnog zabavnog orkestra. A Kazališni zabavni orkestar bio je nezamisliv bez puhačkih instrumenata i "mladića s trubom" – Adalberta Gyereka – Bele.

Za doprinos glazbenom amaterizmu Kazalište mu 1975.g. dodjeljuje "Rombergovu nagradu ".

Smjenjivali su se voditelji zabavnog orkestra, dolazili i odlazili svirači, no on ostaje punih 20 godina, sve do 1983.g. kada prestaje s aktivnim djelovanjem. Ali, to ne traje dugo, jer već 1985.g. ljubav prema glazbi ponovo ga vraća u Kazalište gdje zauzima mjesto u orkestru koje ima i danas. S fotografija njegovih početaka Bela je danas jedini aktivan član orkestra iz toga vremena.

A zabavni orkestar Amaterskog kazališta, zahvaljujući njemu, danas je jedini u ovom okruženju koji svojoj vjernoj publici može u programima ponuditi glazbu "obogaćenu" zvucima trube, što ta ista publika bogato nagrađuje pljeskom.

Od strane Hrvatskog sabora kulture uručena mu je Zlatna diploma 1997.g.

U nekoliko navrata bio je biran u organe upravljanja naše Udruge, te i danas obnaša dužnost predsjednika Nadzornog odbora.

Samo kulturan i darovit čovjek odabire kulturu i umjetnost kao predmet svog angažmana, svog slobodnog vremena i svoje razonode. On to čini već punih 40 godina, te mu je u sklopu prošlogodišnjih, jubilarnih, 30. "Rombergovih glazbenih večeri ", Kazalište dodijelilo i zasluženo priznanje, a Hrvatski sabor kulture iz Zagreba, kao najviša institucija koja prati rad amatera, nagradio ga je Zlatnom diplomom ( po drugi puta ) za razvoj i doprinos amaterizmu.

Da je njegov rad prepoznat i cijenjen u Gradu dokazao je i gradonačelnik Zvonko Borić, koji je Beli na zatvaranju 30. "Rombergovih glazbenih večeri" uručio poklon – umjetničku sliku od strane grada, a dogradonačelnica Marija Ilić biranim je riječima govorila o njegovom dugogodišnjem doprinosu amaterizmu u gradu Belišću.


design by Marina Kardum
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"